L’educació, una responsabilitat comunitària

Published by Fem Sant Andreu on

És freqüent sentir converses en les quals es parla sobre l’educació que reben els nens, nenes i joves a casa o l’educació que reben a l’escola o institut. En aquestes converses trobem l’etern debat: a qui correspon la tasca d’educar? És a la família o al centre educatiu? A tots dos?

Si bé l’educació és un procés compartit entre la família, els centres educatius i el propi alumnat, podem dir que més enllà de casa, l’escola o institut hi ha uns espais i uns temps amb un gran valor educatiu. Parlem d’activitats extraescolars, entitats de lleure, escola de música, teatre, biblioteca, temps de lectura, viatges de cap de setmana en família, serveis 0-3 anys, i un llarg etcètera. És en aquest àmbit on es perpetuen les desigualtats, ja que recordem que les primeres diferències les trobem a casa a causa de, per exemple, el nivell socioeconòmic familiar i, això, fa que no tots els nens i nenes tinguin accés a les mateixes experiències o vivències.

És aquí on entra la comunitat. Penso que com a ciutat tenim un gran repte educatiu. Tenim al davant un futur amb canvis econòmics, socials i culturals constants que configuren amenaces que hauríem de reduir al màxim possible. Una educació 360, com a política pública, permet donar resposta a aquesta situació: treballar per una societat més formada, més empoderada, més crítica, més resilient a les crisis, amb més cohesió social. Una política pública que permeti preparar el municipi per al futur proper.

A Sant Andreu de la Barca hi ha un important ecosistema d’entitats i persones fent una gran aportació educativa a la ciutat. Les entitats culturals, juvenils, esportives, Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA), són només un petit exemple del gran sotabosc d’agents que poden veure incrementats els seus efectes si els seus esforços es connecten i coordinen en funció d’objectius compartits. És aquí on volem que entri el nostre Ajuntament, ja que té una clara oportunitat a l’hora d’assumir aquest rol de coordinació i enllaç facilitador de connexions. Necessitem crear més i millors oportunitats d’aprenentatge per a reduir al màxim les desigualtats entre els nostres infants i joves connectant el dins i fora de les aules. FEM Sant Andreu volem fer-ho possible. Fem-ho de la mà!

 

Anna Serra, Candidata de Fem Sant Andreu 


0 Comments

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús., Més .plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Verified by MonsterInsights