Moció de suport per a la incorporació del permís retribuït de menstruació i climateri

Published by Fem Sant Andreu on

La coalició municipalista Fem Sant Andreu, presenta com a proposta al plenari municipal del mes de juny, una moció per tal de demanar a l’Ajuntament de Sant Andreu la Barca la incorporació del permís retribuït de menstruació i climateri per les treballadores de l’Ajuntament.

Segons les dades, entre el 25% i el 60% de les dones pateixen dolor durant la menstruació, és a dir, dismenorrea, un tema encara avui tabú i que s’ha tractat d’invisibilitzar durant dècades. De fet entre un 1% i un 15% de les persones que pateixen dismenorrea, pateixen dolors molt intensos i invalidants que les incapacita temporalment.   

D’aquí la proposta d’alguns països que regulen aquest fet per tal de garantir un permís que doni cobertura a aquesta necessitat de cura, com el Japó, Corea del Sud o Taiwan, que porten la capdavantera en aquesta temàtica i les seves treballadores fa anys que poden gaudir d’aquest permís en diferents formats. 

Amb la voluntat de reconèixer aquesta situació que viuen moltes dones, entenent que aquest permís és una primera passa en el camí cap al reconeixement d’aquest dret en la legislació pròpia, i atès que en qualsevol cas es tracta d’un permís voluntari, manifestem la necessitat que el nostre ajuntament inici els treballs preparatoris per fer possible l’aprovació d’aquest permís retribuït, d’almenys 8 hores al mes. De forma conjunta amb els agents responsables de negociar les característiques de la funció pública i dels llocs de treball de l’ajuntament, si és el cas, es manifesta la voluntat política de treballar la proposta, aprovar-la i així fer-la realitat el més aviat possible. 

Proposem tres línies d’actuació:

  1. Incorporar el dolor menstrual i per climateri entre els motius per a poder accedir a l’absència per indisposició. Recollia en l’article 12 apartat b) del conveni de la plantilla de de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, dirigit a les dones treballadores de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, així com a dret per a totes les dones que necessitin acollir-s’hi.
  2. Que l’empresa SABUrbà reculli en el seu conveni aquesta mateixa clàusula (articulo 12.b) i equipari el dret aquest permís retribuït entre, les treballadores del consistori i de l’empresa municipal.
  3. Incorporar en les licitacions una clàusula social que promogui el permís retribuït de menstruació i climateri, dirigit a les dones treballadores de les empreses aspirants.

Podeu llegir la moció completa a continuació : 

moció_permís_menstruals_v3

0 Comments

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús., Més .plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Verified by MonsterInsights